Netwerken werkt!


In mijn vak als imagocoach en -stylist ben ik al sinds 2012 bezig met het geven van kleur- stijl en kledingadviezen. In het begin moet je naamsbekendheid opbouwen, ben je aan het zaaien. Ik weet nog wel dat ik in mijn eigen omgeving begonnen ben met het zoeken van klanten. Dat waren vriendinnen, mensen van de sportschool of collega’s. Zo bouw je langzaam een klantenkring op en breid je contacten uit. Later pluk je de vruchten ervan; dat ik nu mensen tegenkom in winkels of in het café, dat ze mij herkennen en fan van mij zijn. Hoe leuk is dat!

Lees meer  >

JA, IK WIL…persoonlijk contact met échte mensen


Kun je als ondernemer nog zonder sociale media? Zelf ben ik groot fan van persoonlijk contact met échte mensen. En dat is direct de reden dat ik lid ben geworden van Bites & Business.

Ook in mijn werk als interieurontwerper verdiep ik mij uitgebreid in de persoon achter de vraag. Want ik ben mij ervan bewust dat elke nieuwe woonwens van een opdrachtgever, een uitnodiging is om iets wezenlijks te veranderen aan iemands dagelijkse leefomgeving. Dé plek waar je je ontspannen en veilig wilt voelen en waar je blij van wilt worden. Elke dag opnieuw.

Lees meer  >

Nanda Herrijgers over netwerken


Ik begon mijn bedrijf De Ruimtecoach september 2018. Ik stapte een nieuwe wereld binnen en leerde ieder dag nieuwe dingen. Er kwamen voor mij veel eerste keren, waaronder ook het netwerken. Hieronder lees je mijn verhaal.

Lees meer  >

Waarom info@ netwerktechnisch geen handig e-mailadres is


Ben je (beginnende) ZZP-er en heb je als primair e-mailadres info@bedrijfsnaam.nl? Lees dan even verder.

Voor een ZZP-er is het volgens mij belangrijk dat mensen je naam weten. Je voornaam en achternaam, niet alleen je bedrijfsnaam. Dat onthouden kun je stimuleren door je naam vaak te laten zien. 

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Angelique Dieteren


Hoe heet je en wat doe je?
Mijn naam is Angelique Dieteren en ik ben eigenaar van Zhen Zhu. Ik verkoop sieraden van zoetwaterparels, edelstenen en parelmoer. Ik verkoop online aan consumenten en daarnaast heb ik een groothandel in dezelfde sieraden. De sieraden worden door mij aan huis zelf gemaakt. Hiervoor werkte ik bij een bank...

Lees meer  >

Netwerken heeft overeenkomsten met acquireren en verkopen


B&B-lid Marie-Claire van de Poelje schrijft een colum over netwerken en acquisitie:

Is er een verschil tussen netwerken, acquireren en verkopen?
Ik vind van niet. Netwerken, acquisitie en verkoop hebben een aantal overeenkomsten zoals jezelf goed voorbereiden, werken aan je ‘gun-factor’, relaties opbouwen en ervoor zorgen dat jouw contacten (bestaande en toekomstige klanten) warm worden.

Lees meer  >

Meekijken met een professionele coach


recensie beroepsboek Zeven paden.

In het boek “Zeven paden, excelleren in kwaliteiten” volgen we een ervaren coach in haar werk met zeven verschillende cliënten. Deze zeven cliënten zijn allemaal medewerkers van een zelfde organisatie. Wat de organisatie precies doet blijft onduidelijk en is voor het boek niet echt van belang, al stoorde het me af en toe dat je niet weet wat iemand precies doet.

Lees meer  >

Luchtig verhaal over samenwerken van ruwe steen naar diamant


recensie businessverhaal “Briljant samenwerken”

Dit verhaal gaat over een jonge vrouw, Kathy, die de leiding van het bedrijf van haar oma ineens moet overnemen. Waar haar ouders zijn en wat het bedrijf precies doet, wordt niet duidelijk. Beetje storend.

Ze leert hoe ze van het technische bedrijf met flink wat personeel dat niet zo goed loopt een succesvolle onderneming te maken.

Lees meer  >

ICT-nerd leert verstandig ondernemen


Recensie businessroman “De marketing monnik”

Peter van Dijk, een jonge ICT-er, heeft een uitvinding gedaan die hij groot wil maken. Hij zoekt er tevergeefs financiering voor bij banken. Uiteindelijk krijgt ie het vanuit een bijzondere hoek. We volgen als lezer zijn ondernemersverhaal, waarbij hij steeds adviezen krijgt van een monnik die vroeger ondernemer was.

Lees meer  >

Leerzaam verhaal over de implementatie van een samenwerkingstool


Recensie businessroman “Samen schieten op resultaat”

Robert is IT-manager bij Target BV en hij is verantwoordelijk voor de invoering van een nieuw IT-systeem, een samenwerkingsplatform dat erg lijkt op Sharepoint. De invoering van eerdere systemen gingen niet allemaal goed en hij weet dat hij ook nu heel wat weerstand zal tegen komen.

Lees meer  >

Vriendengroep leert om meer naar hun hart te luisteren


recensie businessroman “Een zaak van hart-werken”

Dit boek is de vierde uit een serie romans, waarin een groep vrienden, 3 stelletjes, steeds samen iets leren. In dit boek leren ze van een oudere dame over “hart-werken”. Dat is werken vanuit je hart, het luisteren naar je hart en het contact maken met je hart om zo te kunnen profiteren van je ‘hartwijsheid’. De zes vrienden, waaronder een creatieve ondernemer met personeel, een ZZP-er, een muzikant en corporate manager leren in een paar bijeenkomsten om hun gevoel en hun ‘hartwijsheid’ steeds meer toe te passen in hun werk en in hun leven. Het levert natuurlijk de mooiste resultaten op.

Lees meer  >

Interessant verhaal over Eindhovense HR-ondernemer en innovator


recensie businessroman “Elke dag als de zon opkomt. De geschiedenis van de community economie”

Een dik boek (360 pag.) met een klein meisje op de voorkant en een titel die me ook niet echt wijzer maakt. Ik vind na lezing van het boek de titel en de cover vreemd gekozen, maar toen ik begon te lezen, werd ik wel meteen gegrepen door het verhaal. Het boek verhaalt chronologisch en vrij uitgebreid over het leven en vooral het werk van een Eindhovense ondernemer, Miles. 

Lees meer  >

Vermakelijke roman geeft een inkijkje in een directieteam


Recensie businessroman “De organisatie”

Het directieteam van een fictieve organisatie, je komt er in het hele boek niet achter wat ze doen en dat stoort niet, gaat op teambuildingsweekend in de Ardennen. Het speelt in de jaren ’80, alle hoofdpersonen zijn man.
De heren moeten onder leiding van de consultant op zoek naar wie ze zijn als man, als mens en als manager. Er gebeurt van alles, zowel in de Ardennen, als thuis in Nederland.

Lees meer  >

Hork van een CEO + coach = leuk mens


Recensie businessroman “Wahlberg, het verhaal van een CEO”

In dit boek maken we kennis met Dirk Wahlberg, een CEO van een groot fictief bedrijf met een behoorlijk horkerig karakter. Hij maakt bijvoorbeeld ruzie in de directiekamer, inclusief het uitschelden van zijn mede-bestuurders. Niet echt geloofwaardig, vond ik, hij is immers wel op die plek gekomen… Hij “moet” daarom een coach van zijn commissarissen. De eerste blijkt hem niet aan te kunnen, dus die stuurt ie weg. De tweede is steviger. Deze Elian Ruisch laat hem naar zichzelf kijken en tot allerlei inzichten komen. Voor het eerst in zijn leven, lijkt het.

Lees meer  >

Spannend verhaal over het werven van congresdeelnemers


recensie businessroman “Trending Topic: We moeten wat met Social Media #MaarWat”

De (fictieve) Nederlandse Vereniging voor Knaagdierprofessionals (NedVerKna) bestaat 20 jaar en mag dit jaar het wereldcongres Rodentia (de Latijnse naam voor de soort) organiseren. Dat is nogal een uitdaging voor Victor Wely, de directeur, en zijn team. Drie maanden voor het congres blijven de inschrijvingen nog flink achter. Er moet wat gebeuren..

Lees meer  >

Verkooplessen op Schiermonnikoog


Recensie businessroman “De nieuwe weg”

Rutger Kooisma is zijn baan bij de bank zat en gaat op Schiermonnikoog, het eiland van zijn jeugd, nadenken over nieuwe manieren om zijn geld te verdienen. Hij loopt tegen een, in zijn ogen, lucratieve deal aan. Hij gaat vakantiehuisjes verkopen.

Uiteraard gaat dat niet zo makkelijk. Gelukkig krijgt hij dagelijks wijze sales-lessen van Peter, de broer van zijn vakantievriend en geslaagd zakenman.

Lees meer  >

Hoe NLP drukke professionals helpt beter te leven


Recensie businessroman “De intervisieclub”

Manon is een jonge advocate die, als ze gevraagd wordt om partner te worden op haar kantoor, gaat twijfelen of ze dat wel wil. Ze dacht altijd van wel, maar is daar nu niet meer zeker van. Via een vriendin hoort ze over NLP en besluit een training te volgen om helder te krijgen of ze wel of niet partner wil worden.

Lees meer  >

Bites, business & writing


B&B-lid Nanneke van Drunen schreef een colum:
Het was een koude avond in januari. In het donker liep ik naar de locatie waar de netwerkavond van Bites & Business zou plaatsvinden. Binnen was het lekker warm. Tijdens het voorstelrondje hield ik mijn pitch. “Ik ga bij mensen en organisaties op zoek naar verhalen en adviseer hoe ze die in de communicatie voor zich kunnen laten werken. Daarnaast geeft ik creatieve schrijfworkshops waarbij deelnemers zelf verhalen halen, hun eigen schrijfstijl ontdekken en leren wat sterk is aan hun tekst."

Lees meer  >

De schijf van vijf van geluk


Nicolette Aschermann van het weblog Gratis Geluk leerde mij dat er in 2008, in Engeland, een methode is ontwikkeld om het welzijn van de natie te bevorderen. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat er vijf simpele stappen zijn die ieder mens dagelijks of wekelijks kan toepassen in zijn of haar leven en die tot een groter gevoel van welzijn leiden.

Lees meer  >

10 redenen waarom je ook met een baan terecht kunt bij Bites & Business


Regelmatig vertel ik iemand over Bites & Business en dan hoor ik: “Wat leuk, echt iets voor mijn buurvrouw, die is ook ZZP-er. Ik heb gewoon een baan.” Met andere woorden, als een een baan hebt, hoef je niet te actief netwerken.

Lees meer  >

Blijf hangen in hoofd, handtas én mailbox


Als je op een netwerkevent een leuk gesprek had met iemand, wil je graag in contact blijven met de ander. Je geeft dus je kaartje en wellicht nog een flyer of andere weggever. Je zit nu in iemands “voorhoofd” hopelijk en iets fysieks van jou zit in de (hand)tas.

Lees meer  >

Netwerken is als zaadjes planten


Sommige mensen denken dat netwerken direct iets moet opleveren. En zijn teleurgesteld als ze na drie netwerkevents nog geen klus hebben “gescoord”. Ze maken echter een denkfout. Netwerken gaat om relaties aangaan, die soms geen en soms pas op langere termijn echt een klus opleveren. Het komt zelden voor dat je op een evenement iemand ontmoet die net precies jouw dienst of product nodig heeft en ook koop-bereid is.

Lees meer  >

Drie dingen die ook jij te geef hebt


Goed netwerken draait om drie dingen: 1) verbindingen aangaan met nieuwe mensen 2) kijken of je de ander kunt helpen en 3) goed weten wat jezelf nodig hebt. En dat kan echt om business gaan, maar veel vaker gaat het om kleinere dingen. En veel vaker dan je denkt kun je elkaar helpen. We hebben immers van alles weg te geven aan de ander, zonder dat het je iets kost. Drie voorbeelden van dingen die voor een ander van waarde kunnen zijn, als besef je dat wellicht niet:

Lees meer  >

Alle recensies van business-romans op een rij


Hier vind je alle links naar de recensies van de businessromans bij elkaar.

1. Samen schieten op resultaat

2. De marketingmonnik

3. De intervisieclub

4. De nieuwe weg

5. Wahlberg, het verhaal van een CEO

Lees meer  >

Wil jij gevonden worden?


De kans is groot dat jij ondernemer bent. En dus je geld verdient met opdrachten die je moet verwerven. En dan zijn alle middelen mooi meegenomen, toch? Vindbaar zijn op de site van Bites & Business is dan een mooi (en gratis) middel. Gebruik het!  

Lees meer  >

Event: De kracht van netwerken


Heb jij moeite met netwerken?

Heb je niet altijd een antwoord op de vraag: Wat doe jij? 

Heb jij een idee of plan waarbij je denkkracht en contacten kunt gebruiken? 

Ben je gewoon dol op netwerken?

Lees meer  >

De B&B Promotiewijzer


Wil jij jezelf laten zien binnen het netwerk? Daar zijn vele manieren voor. In de B&B Promotiewijzer heb ik ze allemaal voor je op een rij gezet.

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Margot ten Hoor


Lees meer  >

Leden in de spotlight: Annemieke Hermans


Annemieke Hermans, lid van B&B Zwolle, is trainingsactrice en trainer. Sinds september 2016 werkt ze als zelfstandige. Daarnaast is ze nog 3 dagen werkzaam als pedagogisch medewerker in de gesloten en open jeugdzorg. Per 1 januari 2019 start zij volledig voor zichzelf. Als trainingsactrice werkt ze veel voor het onderwijs en de zorg. “In de zorg werk ik voornamelijk in trainingen die gegeven worden aan Dimence, Veilig Thuis, Regiecentrum bescherming en veiligheid en de LVAK (Landelijke Vakbond voor Aandachtfunctionarissen Kindermishandeling en huiselijk geweld). Hierbij ben ik het levende lesmateriaal waarmee op een speelse manier geoefend mag worden. Ik reageer in spel, dus in mijn rol, op het gedrag van de deelnemer die tegenover mij zit. Aan het einde van een simulatie kan ik nog extra en gericht feedback geven op zijn of haar gedrag, gekoppeld aan het leerdoel van de deelnemer. Als (co-)trainer ontwikkel ik ook trainingen op maat die aansluiten bij de vraag vanuit het werkveld of een opdrachtgever.”  

 

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Myra Steens


Myra Steens, coordinator van B&B Veluwse Vallei is miMakker, contactclown. Ze maakt als clown contact met mensen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking.

Myra deed eerst allerlei andere dingen voor ze dit beroep vond. Ze was oa. verpleegkundige, politieagent en ze deed de foto-academie.

“Ik word ingezet in instellingen. Ik werk vaak...

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Noortje Bauwens


Noortje Bauwens is franchisenemer van Saar aan Huis, een bemiddelingsbureau dat dienstverleners, ‘Saars’, koppelt aan (veelal oudere) cliënten die hulp in en om het huis nodig hebben om langer en plezierig zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Het betreft informele zorg, ook wel vervangende mantelzorg, die complementair is aan de reguliere thuiszorg (wijkverpleging en – verzorging). Denk hierbij aan samen een wandeling maken, koken en/of samen eten, lichte huishoudelijke werkzaamheden, gezelschap bieden, een oogje in het zeil houden of begeleiding bij het plannen van dagelijkse activiteiten of het bieden van structuur in het huishouden.

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Roos de Graaf


Roos de Graaf, lid van B&B ’t Gooi, is 2 jaar geleden voor zichzelf begonnen als Seniorencoach.

 

Wat doet een Seniorencoach?

Ik begeleid senioren bij levensvragen. Thema’s die wij vaak bespreken zijn verlies, eenzaamheid en zingeving. Het doorgaand proces van veroudering vraagt om aanpassing. Samen kijken we hoe zij zélf weer meer grip kunnen krijgen én behouden op hun veranderende leven. Ik ga daarbij uit van mogelijkheden. Het doel is vaak om weer meer “glans in het leven” te ervaren.

Daarnaast coach ik..

 

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Miranda Beuk


Miranda Beuk (1979) komt uit Wassenaar, is lid van B&B Den Haag en heeft een eigen praktijk voor o.a. coaching en healing. Ze biedt coachingprogramma’s om je op zowel persoonlijk als op zakelijk gebied te ontwikkelen en jezelf en je bedrijf naar een hoger level te tillen. Daarnaast schrijft ze als hobby. Ze heeft nu haar eerste boek voor volwassenen in ruwe versie af. Daar voor schreef ze al twee verhalen voor kinderen. Ze is zelf moeder van twee jongens.

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Jacomien Wolfkamp


Jacomien Wolfkamp (1969), lid van B&B Zwolle, was manager, werd mantelzorger en is nu tekstschrijver in opdracht. Daarnaast werkt ze aan haar eerste boek. Maar eigenlijk schrijft ze al haar hele leven. Ze werkt nu aan een boek over haar gezin.

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Karen Kammeraat


Karen Kammeraat (1971) is lid van B&B Den Haag. Ze studeerde industrieel ontwerpen, heeft daarna twee jaar in Tanzania gewoond en ging werken in de ontwikkelingssamenwerking. Nu geeft ze, samen met een partner, trainingen aan vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Ze trainen vrouwen in persoonlijke ontwikkeling, gebaseerd op de Talentmanagementmethode.  Ze schrijft een boek over eerlijk winkelen.

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Ilse Lindeijer


Ilse Lindeijer (1972), lid van B&B Zaanstreek, is zelfstandig professional in projectopdrachten. Ze woont met man en hond in landelijk Westzaan.

Ilse werkt al een aantal jaren aan meerdere romans tegelijk. Het besluit om echt serieus te gaan schrijven nam Ilse tijdens een B&B-trip naar Rome. Daar ontmoette ze ambitieuze dames die van hun passie hun beroep & living hebben gemaakt. 'Dat wil ik ook,' zei Ilse en besloot ter plekke om alleen nog maar parttime projecten aan te nemen, om zodoende echt ruimte te maken voor het schrijven.

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Marlčne May


Marlène May is coördinator van B&B Amsterdam en na een carrière als regiomanager bij een bank, waarbij ze o.a. franchisenemers aanstuurde, nu eigenaar van May I Advise. May I Advise is een adviesbureau dat ondernemers helpt om te groeien. Ze geeft advies op het gebied van strategie, marketing, sales en financiën. Daarnaast werkt ze aan een boek over haar moeder.

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Herma de Vries


Herma is kleermaker, modiste (hoedenmaker of hoedenversteller) en lifestyle therapeut. Ze maakt tassen, sjaals, hoeden en kleding. Ze werkt voor de kleding in opdracht. Na een intakegesprek gaat ze samen met de klant de stof kopen of uitzoeken uit de vintage-stoffen die Herma heeft. En dan maakt ze naar eigen inzicht een kledingstuk voor die klant.

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Ellen Pels


Ellen is zangeres, liedjesschrijver, producer, producent én lifecoach.

 

Vertel, hoe doe je dat allemaal?

Lifecoaching is een logisch gevolg van mijn eerdere werk als logopedist, trainer en Reikimaster en mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat voelt heel natuurlijk. Ik houd van de diepgang in contacten die het me biedt.

Zingen doe ik al mijn hele leven, maar pas vanaf mijn 50e echt serieus. Vanaf mijn 54e ben ik...

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Marieke van de Pol


Marieke is handboekbinder, een echt ambacht.

 

Hoe ben je tot het vak van handboekbinder gekomen?

“Nou, ik heb er lang over gedaan…

Toen ik van de middelbare school kwam wist ik niet wat ik moest met mijn leven. Ik heb jarenlang rondgedwaald. Dat kon toen goed, het waren de jaren ‘80 en ik woonde in verschillende kraakpanden in Amsterdam. Gelukkig voor mij...

Lees meer  >

Leden in de spotlight: Justyna Pennards-Sycz


Hoe heet je en wat maak je?

“Ik heet Justyna Pennards-Sycz en ik ben beeldend kunstenaar. Ik schilder.

Mijn werken nemen de toeschouwer mee op reis naar bijzondere, onbereikbare plekken. Plekken, die misschien alleen in mijn fantasie bestaan. Plekken die verlangens uitbeelden. Het verlangen in ...

Lees meer  >